Policy Brief - A More Sustainable and Resilient Agri-Food Sector to Better Deal with the Pandemic
The COVID-19 pandemic has put new emphasis on the intrinsic weaknesses of current food production and consumption models across the world. These weaknesses include an unsustainable use of natural resources, the relocation of unprofitable production and limited exploitation of local specificities, with detrimental effects on communities’ natural and social assets. More efficient, eco-sustainable and site integrated/specific agri-food production, combined with optimized food distribution and management, especially in the cities, and healthier and more sustainable eating habits are required for a more effective, fairer and more resilient post-pandemic food safety and nutrition security regime worldwide.
Archives
- 30/03/2023 - Quando si fa notizia, ma la notizia non c’è.
- 07/03/2023 - 7th International Conference su Microbial Diversity 2023 a Parma
- 16/02/2023 - Le ricerche dell’Università di Parma nel settore agroalimentare nel podcast della Fondazione Qualivita
- 23/01/2023 - Il Dipartimento di Giurisprudenza, Studî Politici e Internazionali dell’Università di Parma riconosciuto dal Ministero dell’Università e della Ricerca come “Dipartimento di Eccellenza”
- 16/12/2022 - Bando per 3 premi per un articolo scientifico o una monografia sul tema dell'emergenza o della sostenibilità alimentare.
- 21/07/2022 - Tecnologia casearia dall'empirismo all'industria
- 05/07/2022 - Summerschool in Digital water management for sustainable irrigation
- 20/06/2022 - L’UNIVERSITÀ DI PARMA NELLA MISSIONE DELLA REGIONE EMILIA-ROMAGNA NEGLI STATI UNITI
- 26/05/2022 - Microbiologia alimentare applicata
- 05/05/2022 - World Food Forum al Cibus
- 22/04/2022 - Workshop sulle carni di selvaggina
- 09/03/2022 - Gastronazionalismo: dialogo con gli autori
- 07/02/2022 - TOWARDS A EU SUSTAINABLE FOOD SYSTEM: LEGAL OPTIONS AND CHALLENGES
- 01/02/2022 - L’Ambasciatore d’Italia in Argentina Fabrizio Lucentini al Master MITA
- 13/12/2021 - Green Week Academy: al via il bando per l'edizione 2022 (22-27 marzo)
- 29/11/2021 - Convegno "La valorizzazione della filiera BIO: il ruolo del territorio"
- 24/11/2021 - Convegno finale del progetto POSITIVE - Protocolli Operativi Scalabili per l'agricoltura di precisione
- 12/11/2021 - Biologico e Bio-distretti
- 14/10/2021 - Progetto SHARE - Sustainability Health and AgRicolturE: il modello agroalimentare della Regione Emilia Romagna “from farm to fork”
- 12/10/2021 - InnoDairyEdu: concluso il progetto Europeo
- 05/10/2021 - Policy Brief - A More Sustainable and Resilient Agri-Food Sector to Better Deal with the Pandemic
- 16/09/2021 - Seminari del Master MITA
- 27/08/2021 - Analisi non distruttive per l'agroalimentare
- 05/07/2021 - A Parma il Festival della Green Economy, dal 5 all’11 luglio.
- 20/05/2021 - Sfide del Sistema Alimentare Mondiale - - Una dissertazione FAO
- 07/05/2021 - Novel Food e insetti edibili tra sicurezza e sostenibilità
- 26/04/2021 - Posa della prima pietra dell’Edificio1 Food dell'Università di Parma
- 19/04/2021 - Convegno Agricoltura sostenibile & Circular Economy
- 13/04/2021 - Il Design sostenibile per il Sistema Alimentare: presentazione del nuovo Corso di Laurea
- 08/04/2021 - METROFOOD-RI Traceability and comparability of results in food measurements
- 31/03/2021 - PhD Position per il progetto HiStabJuice
- 20/03/2021 - C’è fermento”: verso lo sviluppo di succhi e puree lattofermentate
- 19/03/2021 - InnodairyEdu connecting with industry
- 25/01/2021 - Sviluppo di materiale didattico innovativo in Scienze lattiero casearie
- 03/12/2020 - WEBINAR : “Sicily Food Project”
- 26/11/2020 - PhD Position per il progetto HiStabJuice
- 25/11/2020 - Ecco il sito del Food Project dell’Università di Parma
- 24/11/2020 - Presentazione del sito del Food Project di Ateneo
- 07/10/2020 - Lattiero-caseario: Erasmo Neviani Presidente del Comitato italiano della Fédération Internationale du Lait
- 28/09/2020 - International Conference on Food Bioactives & Health
- 07/07/2020 - Conferenza IMEKOFOODS